2017 májusában kerül megrendezésre a 62. Eurovíziós Dalfesztivál Kijevben, ugyanis a 2016-os versenyt és az idei évi rendezési jogot az ukrán Jamala nyerte meg országának ‘1944’ című dalával.

Az idei versenyen 43 ország vesz részt. Az első elődöntőben 18, a másodikban 19 ország versenyez majd egymással. Mindkét elődöntőből 10-10 ország jut a döntőbe. Automatikusan döntős ország az idei házigazda Ukrajna, illetve a versenyt alapító “Öt Nagy”: az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország.

Az első elődöntőre május 9-én, a második elődöntőre május 11-én, a döntőre pedig május 13-án kerül sor. A verseny történetében először lesz három férfi házigazda: Olekszandr Szkicsko, Tyimur Mirosnicsenko és Volodimir Osztapcsuk.

A 2017-es Eurovíziós Dalfesztiválnak a kijevi Nemzetközi Kiállítási Központ ad majd otthont, amely közel 14 000 fő befogadására alkalmas.

A verseny minden évben egy új úgynevezett “brand”-et kap, amelyre a szlogent, logót, színpadképet, plakátokat, ajándéktárgyakat és az egész Eurovíziós hangulatot építik. Az idei verseny mottója “Celebrate Diversity!”, azaz “Ünnepeljük a sokszínűséget!” lett, logójára pedig ukrajna tradícionális viseletéhez tartozó gyöngyfüzér került, amelyen minden gyöngyszem más-más mintázattal rendelkezik, ezzel jelképezve az egyediséget és a különbözőséget.

A Florian Wieder által tervezett színpadkép szimbolizálja Ukrajnát, mint Európa központját, ugyanakkor lehetővé teszi a rajongóknak, hogy a májusi eseményen olyan közel lehessenek kedvenc előadóikhoz, amennyire csak lehet. A dinamikus díszlet különböző médiaelemekkel van felszerelve, így biztosít lehetőséget minden országnak, hogy produkciójukat a lehető legegyedibb kivitelezésben vihessék színpadra.

Kattints egy adott ország nevére és ismerd meg Eurovíziós dalát!

 

Rövid leírás hogy melyikben hányan vesznek részt, hány jut tovább

1. elődöntő / 2. elődöntő /Döntő is itt lesz később
előadó dalcím szerzők rajtsorrendben de youtube linkek nélkül